Lourens Pel

Lourens Pel

Stijgende woningprijzen door verhuizende Amsterdammers

Van woonprogramma’s tot interviews met makelaars in het nieuws, de claim hoor je overal: ‘Amsterdammers zorgen voor stijgende woningprijzen in aangrenzende woonplaatsen’. Toch is dit tot op heden nooit goed onderzocht. Realtech Research toonde het fenomeen aan, maar het effect is kleiner dan verwacht.

Het algemene beeld

Stel, je verhuist als woningzoeker vanuit je Amsterdamse appartement van 45 m2 en je krijgt na de verkoop een grote zak met geld mee. Wat voor een woning koop je daar elders dan voor terug? Het algemene beeld is dat Amsterdamse huishoudens het extra budget inzetten om in andere woonplaatsen een woning fors boven de vraagprijs te kopen.

Het ligt echter voor de hand dat je het extra budget juist inzet om groter te gaan wonen; dit is volgens het CBS immers de reden dat veel Amsterdamse huishoudens überhaupt verhuizen uit de hoofdstad.

Onderzoek

Om het effect van de verhuizende Amsterdammers te onderzoeken, heeft Realtech Research de verandering van WOZ-waarden in verschillende wijken en buurten vergeleken met verhuisdata tussen 2016 en 2019. Er zijn ook andere variabelen onderzocht om de relatieve grootte van het effect te meten, zoals de kwaliteit van de leefomgeving en de afstand van een wijk of buurt tot het stadscentrum. Wat blijkt? Lokale prijsstijgingen worden inderdaad positief verklaard door de vestiging van Amsterdamse huishoudens. Maar wel met de kanttekening dat het effect minder groot is dan bijvoorbeeld dat van de kwaliteit van de leefomgeving.

Resultaten

De resultaten van het onderzoek kunnen van belang zijn voor vastgoedprofessionals en gemeenten. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld vroegtijdig op WOZ-stijgingen anticiperen door verhuisbewegingen te onderzoeken. Bovendien kunnen ze woningbeleggers helpen met investeringsbeslissingen.

Bekijk hier het volledige rapport

Deel op linkedin
Deel op email
Deel op twitter
Deel op facebook

Lourens Pel

Researcher

Weten wat er speelt in jouw regio?

Krijg nieuwe inzichten met onze innovatieve online rapportages